Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2007 17:45 - Живот на Победа
Автор: tonyelenkov Категория: Други   
Прочетен: 2023 Коментари: 2 Гласове:
0



 

В своето писмо до църквата в  Рим апостол Павел насърчава своите читаели като казва: “…във всичко това ставаме повече от победители чрез Този, Който ни е възлюбил.” (Рим. 8:37). Възможно ли е тези думи на апостол Павел да имат същото значение за съвременния християнин на ХХІ в.? Възможно ли е живеейки в едно толкова динамично и комплицирано време, каквото е нашето, тези думи да проехтят със същата сила, убедителност и стойност? Нима е реално когато живеем в общество намиращо се в социален, културен и морален упадак, общество в което корупцията, безчестието, аморалността и греха са на почит и уважение, да говорим за победа на доброто? Не звучи ли абсурдно в общество в което безработицата, бедноста, мизерията и нищетата са поставили своят отпечатък на обезверяване, отчаяние и депресия върху лицата на милиони хора, ние вярващите в Господ Исус Христос, църквата на последното време, да се изправим и открито да заявим: “Ние можем да бъдем повече от победители всред обстоятелствата проблеми, трудности и неудачи в които се намираме” ? 

 

Определено отговорът на тези така поставени въпроси е положителен! Да, ние можем да бъдем не само победители но дори, както апостл Павел казва – повече от победители! Това става възможно не поради факта, че ние сме добри хора. Не защото сме силно вярващи и богобоязливи, не! Тази победа не е разултат на нашите собствени усилия. Тя не е продукт на нашата духовност или на стриктно спазване на религиозни постулати и канони.  Тази свръхестествена победа над предизвикателствата на живота е подарък от “…Този, Който ни е възлюбил.”  (Рим. 8:37).

 

Въпреки констатацията, че победата е подарък от Бога, подарък достъпен за всички които се приближат до Него чрез покаяние и вяра в Неговия Единороден Син – Исус Христос, остава открит въпроса: “ Как бихме могли да вземем този подарък на любов и практически да го приложим в нашия живот “?

 

В своето Второто послание апостол Петър ни дава ключът кам адаптирането на божественият подарък – победа. Петър казва: “…Понеже Неговата божествена сила ни е подарила всичко, което е потребно за живота и благочестието…”. ( ІІ Петър. 1:3). От този пасаж ясно се вижда, че Бог ни е подарил всичко от което се нуждаем за живота. Когато Бог казва всичко, Той има в предвид абсолютно “всичко което е потребно за живота” , независимо дали този живот е живян в Америка, Канада, Англия или дори и в съвременната Българска действителност! Ако погледнем думите на апостол Петър малко по-отблизо, ние бехме могли да забележим, че не само “всичко което е потребно за живота” ни е подарено, но част от подаръка е да имаме силата този живот да го живеем “ благочестиво”, според Божия критерий и стандарт! Не е ли това прекрасно?!

 

Сега идва момента на практическото приложение на божественият подарък на любов – живот в победа. Този живот на победа може да бъде реализиран, единствино и само, чрез “Неговата божествена сила”! В този пасаж ( ІІ Петър. 1:3), думата преведена на български език като сила е гръцката дума “dunameos”, която е абсолютно същата гръцка дума употребена от Исус Христос, преди Неговото възнесение, в книгата Деяния на апостолите, първа глава: “...Но ще пиемете сила (dunamin), когато дойде върху вас Святият Дух...”. 

 

Силата  и практическата способност за живот на победа, независимо от обстоятелстват, независимо от това в коя и колко развита държава живеш, независимо от това какво правителство е на власт или каква е икономическата и социална действителност в която се намираш, идва единствено и само като подарък от Бог, посредством третото лице на Божеството – Святия Дух!

 

За да можем да бъдем повече от победители в този живот, ние се нуждаем от реалното действие и водителство на Святия Дух в нашия личен живот, в нашите умове и сърца! Без постоянното присъстви на Святия Дух в нашия живот ние не можем да адаптираме предоставеният ни от Бог подарък – живот на победа!

 

Защо съществуват хиляди хора, не само в Бълтария, но и по целия сват, хора които вярват в Бог, хора които ходят на църква, хора които твърдят, че са новородени и че Святият Дух живее в тях, но не живеят живот на победа в този свят?

 

В посланието до Римляните апостол Павел пише “ ... Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове”. ( Рим. 8:14).

 

Ти може би ходиш редовно на църква, може би четеш редовно своята Библия, може би имаш установен рутинен молитвен живот, но ако искаш  в този свят да живееш като повече от победител, ти трябва до позволиш на Святия Дух да те управлява!

 

Святия Дух не иска да бъде домашен любимец, Тои иска да бъде в пълен контрол на твоя живот! Святия Дух не иска да бъде търсен като последна истанциа в положение на безизходност, Той иска да  формира твоя начин на мислене! Святия дух не иска да благославя твоите желания, идеи и проекти, Той иска да те научи на Божията воля за твоя живот!

 

Ти и аз можем да живеем  живот на победа въпреки кризите в които се намира нашето общество! Ние можем да бъдем повече от победители независемо от моралната безтегловност и духовният вакуум царящи около нас! Ние можем да вземем Божият подарък!

 

 Нека позволим на Святия Дух да ни управлява!



Тагове:   победа,


Гласувай:
0



1. анонимен - Pozdravlenia
15.06.2007 17:47
Искрено се зарадвах когато прочетох следното изявление:

"идва единствено и само като подарък от Бог, посредством третото лице на Божеството – Святия Дух!"

Angel
цитирай
2. анонимен - anonimen
25.09.2007 21:11
Святия Дух не търпи грях,а много пъти плътта се противопоставя на Духа.Аз лично искам да чувам гласа Му за да изпълнявам Неговата воля за живота си.Искам да живея в покорство на Духа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonyelenkov
Категория: Други
Прочетен: 392130
Постинги: 119
Коментари: 371
Гласове: 135