Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 12:25 - За грабването
Автор: tonyelenkov Категория: Други   
Прочетен: 9152 Коментари: 26 Гласове:
0



Мисля да понапиша това, онова за грабването. Преди това, обаче ще пейстна една добра статия, която много добре излага корена на проблема!

Диспенционален премилениализъм
Георги Гърдев

В 19 век в Англия се появява вариация на историческият премилениализъм позната като диспенционален премилениализъм. Това е виждане, чиято херменевтика е стриктно буквална и разделяща Божите дела на такива свързани само с Израел, и такива свързани само с Църквата.

Името на това движение идва от превода на King James, който превежда гръцката дума oikonomia в 1 Коринтяни 9:7 като диспенсация. Диспенсацията е начин, на управление на дадено общество. Богословски, означава период от време, през което хората са изпитвани, за да се разбере дали ще се подчинят на Божията открита воля. Скофийлд, който е бил редакторa на Scofield Reference Bible, определя седем диспенсации в Божия план за вековете: Невинноста (преди грехопадението), Съзнание (от грехопадението до Ной), Човешко управление (от грехопадението до Авраам), Обещанието (от Авраам до Мойсей), Закона (От Мойсей до Христос), Благодатта (века на Църквата) и Царството (Милениума). В края на Милениума настъпва Божият съд и се определя крайната съдба на човечеството.

Основната разлика между диспенционализма и историческия премилениализъм е в петата и шестата диспенсации – на Закона и Благодатта. За диспенсационалистите, народа на Израел е диспенсацията на Закона и са Божият народ тук на земята. Църквата е диспенсацията на Благодатта и е Божиите небесни хора, понеже християните не са определена нация на земята. Това означава, че старозаветните обещания дадени на Израел не трябва да се прилагат за Църквата. Още повече, херменевтиката на диспенсационализма изисква термина Израел, никога да не се прилага като символ на Църквата, а само буквално за Божият земен народ. Диспенсационалистите наричат това разделение: „излагане право словото на истината.” (2 Тимотей 2:15)

Най-големата разлика между историческия и диспенсационален премилениализъм е доктрината за грабването преди голямата скръб. Самата дума „грабване” описва събитие, което Апостол Павел споменава в 1 Солунци 4:13-17, когато Христос ще се завърне и ще грабне (вземе) църквата Си от света. Историческият премилениализъм вярва в грабване към края на голямата скръб точно преди да се върне Христос. Диспенсационалистите, от друга страна, разделят завръщането на Христос на две фази: Идването на Христос за Църквата Си (грабването), което те казват, ще се случи точно преди седемгодишната скръб, и идването на Христос със Църквата след голямата скръб.

Изниква въпроса тогава, кои са тези избрани, за които Христос казва, че ще преминат през голямата скръб (Марк 13:18-22)? Те са Божиите слуги, които Йоан описва като 144 000 от всичките израелски племена (Откровение 7:3-4). Диспенсационалистите не разбират тази цифра като символична, както правят историческите премилениалисти (те казват, че 144 000 е голямото множество, от всяка държава, народ, племе и език” споменати в Октровение 7:9). Следвайки трърдото си буквално тълкувание , диспенсационалистите вярват, че 144 000 са повярвалите в Христос евреи през времето на голямата скръб. По време на тази скръб, Бог пак ще се погрижи за земния си народ Израел, както е правил при диспенсацията на Закона, преди тази на Благодатта (века на Църквата). От тук разбираме, че грабване преди голямата скръб е богословски нужно за диспенсационистите за да могат да поддържат разделението между Израел и Църквата.

http://www.bogoslovie.com/2010/01/blog-post_27.html





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bobbykutev - две основни насоки
29.01.2010 00:49
Проблемът с грабването следва да се разгледа в две основни насоки - 1. кога ще се случи и 2. целта на грабването.
Темата за хилядагодишното царство и в частност грабването е една от най-горещо дискутираните теми в есхатологията. Като отправна точка за грабването се счита “Милениума” (Хилядагодишно царство). С други думи – дали грабването ще се случи преди милениума, след милениума или изобщо няма да има грабване. Според книгата Откровение 20:1-7, богословите определят, че ще има Милениум. Накратко - ще има Милениум, когато Христос се върне, за да установи Своето земно управление и то ще бъде за период от 1000г.
Текста в Сол. 4:13-17 ни разкрива, че грабването е пряко свързано с Христовото пришествие, т.е. ще има грабване, когато Христос се завърне - "13 А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда. 14 Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него. 15 Защото това ви казваме чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите. 16 Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; 17 после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.".
Така, сега нека ви покажа, кога ще се завърне Христос - в Мат. 24:3 Исус е запитан от учениците си - "...Кажи ни, кога ще бъде това? и какъв ще бъде белегът на Твоето пришествие и за свършека на века?", тогава Той започва да им отговаря през цялата глава.
цитирай
2. bobbykutev - две основни насоки (продължение)
29.01.2010 00:56
След това в същата 24 гл. и там след описаната скръб, през която Христовите ученици, заедно със света ще преминат, нашия Госпос казва - "29 А веднага след скръбта на ония дни, слънцето ще потъмнее, луната няма да даде светлината си, звездите ще паднат от небето и небесните сили ще се разклатят.
30 Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син; и тогава ще заплачат всички земни племена като видят Човешкия син идещ на небесните облаци със сила и голяма слава.
31 Ще изпрати Своите ангели със силен тръбен глас; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища, от единия край на небето до другия.". Това означава, че ХРИСТОС ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ СЛЕД СКРЪБТА И ТОГАВА ЩЕ СЪБЕРЕ (ГРАБНЕ) ВЯРВАЩИТЕ (ТЕЗИ, КОИТО СА НЕГОВИ). Това, че Христос ще се завърне след скръбта е явно и от "Откровение". От 5-18 глава има скръб, а чак в 19 глава Господ идва на земята, за да установи своето царство. Нали помните, че грабването е обвързано с Христовото пршествие? Е ТО Е СЛЕД СКРЪБТА. Тези, които вярват в грабване преди, по време или след скръбта но преди гнева, са в заблуда, защото така правят Христос лъжец и придават множественост на Неговото пришествие, което не е вярно. Исус Христос ИМА 1 ПРИШЕСТВИЕ, СЛЕД СКРЪБТА (И СЛЕД ГНЕВА ОТ ОТКРОВЕНИЕ) И ТОГАВА Е ГРАБВАНЕТО!!!
цитирай
3. bobbykutev - две основни насоки (продължение)
29.01.2010 01:13
Сега насока №2 - Целта на грабването.
Е след като е след скръбта, очевино не е, за да се избегне. Също така, не е с цел отиване на небето, защото Христос идва на земята. Нали не искате да се разминете с Него - Вие на небето, а Той на земята. Христос идва да установи царството. Второто идване на Исус Христос и грабването са едно и също събитие, което ще се случи след скръбта. Тук грабването на Божиите светии е елемент на Господнето пришествие и респективно бива поставено след Голямата скръб.
Голям кръг от богослови спорят за това кога ще се случи грабването, дали ще бъде преди, по време или след Голямата скръб и т.н., но е необходимо да бъде посочена ясна библейска дефиниция на това есхатологично сбитие.
Речника на Уебстър определя грабването като: преживяване, свързано с посрещането на Христос във въздуха при Неговото завръщане на земята, което се очаква от някои фундаментални Християни.
Думата за грабване е използвана в 3 Новозаветни пасажа (2 Кор. 12:2, 4; 1 Сол. 4:17; Откр.12:5). В Кор. и Откр. се описва среща с Бог, който е на небето и поради това някои смятат, че грабването е отиване на небето. Проблема е основният пасаж в 1 Сол. 4:17, където срещата пак е с Бог, но вече Христос е на земята. Така общото е СРЕЩА С БОГ (ХРИСТОС). Пасажа в Солунци разкрива и ЦЕЛТА НА ГРАБВАНЕТО - посрещане на Господа "17 после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.".
цитирай
4. bobbykutev - две основни насоки (продължение)
29.01.2010 01:14
Централната идея, която е залегнала в 1 Сол. 4:13-18 е утехата и насърчението на вярващите от църквата в Солун, посредством припомнянето на истините за възкресението на мъртви и Господнето пришествие. Изводите, които могат да бъдат извлечени от този пасаж са изключително ценни за по-доброто разбиране на Господнето пришествие и в частност – грабването. Апостол Павел показва в 1 Сол. 4:13-18, че грабването е елемент на Господнето пришествие, а не отделно есхатологично събитие. Целта на грабването е приветстването на идващия Цар, Който ще устави Своето управление, а не отиването на по-безопасно място, с цел да се избегнат страданията.
цитирай
5. bobbykutev - грабването - заключение
29.01.2010 01:16
При един честен и откровен поглед върху предоставеният аналитичен материал, стигаме до извода, че възкресението на мъртви, грабването, пришествието на Господ Исус Христос са елемнти на едно и също събитие наречено – “денят Господен”. Въпреки че не е спасителна доктрина, по-доброто и разбиране благоприядства за укрепването на вярата на отделния мирянин, с цел преминаването му през периода на скръб и страдание.
Практическото приложение на тези изводи е съществено за оформянето на стериотипа на съвремената Църква за последното време. Ако Църквата не е подготвена психически, интелектуално и емоционално да посрещне предизвикателствата на Голямата скръб, то това би се отразило пагубно по отношение на устояването на вярващите и фатално за тяхното спасение.
цитирай
6. tonyelenkov - Явно се забавих с коментара! Почти ...
29.01.2010 10:02
Явно се забавих с коментара! Почти няма какво да добавя! Блогодаря Ви bobbykutev!
цитирай
7. bobbykutev - Моля!
29.01.2010 14:29
Пак заповядайте!
цитирай
8. bobbykutev - за интересната теория
08.02.2010 22:45
Драга/и maranatha, твоето изказване е наполувина вярно. Теорията е наистина интересна, даже много интересна, за тези, които се интересуват, но е напълно Библейска.
Като чета твоя коментар, ми се струва, че не се навърташ отдавна в християнство, поради което това ти изглежда странно и ново. Тази теория е стара колкото Библията. Апостол Павел е бил евреин и възпитан в юдаизма. Когато той пише посланието към Солунците, не е имало Нов Завет и се е позовавал единствено на Старозаветните текстове, което може да се види при проследяване на концепцията за "Денят Господен" или "Онзи Ден". Вероятно трябва наново и вниматлно да прочетеш написаното, като видиш логиката, етимологичния анализ и Библейските препратки, подкрепящи твърденията.
Небиблейски е твоя коментар. Просто е неумесно да цитираш думите на "известният масон". Той е просто нулев анторитет по отношение на християнството. Може би трябваше да се позовеш на някакви прапратки от Библията или "известен богослов", а не масон!
Християнството не е "всички религии". Освен това е зародено в лоното на юдаизма. Немислимо е съществуването на християнската религия, без Стария Завет и учението в него, което е адаптирано от юдаизма. В това няма нищо лошо!
Концепцията за грабването (гр. "арпазо") не е небиблейска, нито нова и това е видимо от етимологичният анализ на част от Библейските препратки, илюстриращи твърденията. Просто съществуват редица твърдения свързани с грабването, които даже си противоречат. Това което правя е внасяне на Библейска яснота, за грабването, което го разкрива, не като отделно есхатологично събитие, но част от денят Господен и пришестнието на Христос (гр. "пароусия"). Пришествието ще се случи в края на скръбта (Мат. 24:29-31) и тогава ще се случи и грабването (1 Сол.4:13-17). Негова цел не е избягването на скръбта, а посрещането на идващия цар, Който ще установи Своето земно управление за период от 1000 г (Милуниума). При грабването живите светии ще бъдт трансформирани, заедно с възкресените мъртви в Хр.
цитирай
9. bobbykutev - допълнение към marantha
08.02.2010 22:57
Разбира се, всеки е свободен да вярва каквото си поиска, дори и твърденията на различни масони. Вярата в "известният масон Джонатан Уилиямс" няма да ти осигури място при славното посрещане на идващия цар - Исус Христос, от чакащите го светии (врващи в Него), нито в грабването. А когато дойде скръбта, такива като теб ще бъдат разочаровани и даже ще похулят Бога, Който е допуснал такива неща да се случат. Подобно вярване в грабването след скръбта, за посрещане на Царя, е просто безопасно и държи хората във вярата, дори и в скръб, за да могат да устоят, като не се поклатят или отклонят от правдата и вярата в истинския Бог и Исуса Христа.
цитирай
10. bobbykutev - Към maranatha, масоните, еретиците и &
10.02.2010 22:41
Ще обяснявам като на МАЛОУМНИ!!!

Темата не е "Второто Пришествие", а "грабване"! Беше щателно обяснено и Библейски подкрепено, че грабването е част от Второто пришествие. То не е с цел отиване на по-безопасно място, а просто посрещане на Царя във въздуха?! Грабването е абсолютно библейска теория, което бе солидно доказано и подкрепено, а твоите повърхностни и безпочвени твърдения - НЕ СА!!! То е част от Второто Пришествие, но то е друга и по-дълбока тема, която изисква разглеждането на много информация, която може да те обремени, ако я разгледаш. Вероятно, само ще изкажеш някакво плоско мнение и по този въпрос, както правиш до момента!

Преди да продължаваш с някакви жалки коментарчета, веземи, че се и аргументирай, а недей да влизаш в еретични изказвания и полемики, като говориш за неща, които очевадно не схващаш и не разбираш!

Моите аргументи са Библейски и богословски, а твоите - НЕ! Просто бълваш голи приказки, които се опитваш да подкрепиш с НЕБИБЛЕЙСКИ източници и смешни твърдения на някакви масони?! ПРОСТО СИ СМЕШЕН/А!!! Правиш някакви вяли коментари за текстове, които е нагледно, че дори не разбираш, което те прави АБСОЛЮТЕН АУТСАЙДЕР в проблематиката на ЕСХАТОЛОГИЯТА!

Исак Нютон може да е бил велик учен, но е богословски авторитет. КРАЙЪГЪЛНИЯТ КАМЪК на християнството се съдържа в - Смъртта, Погребението и Възкресението на Исус Христос.

Проучи малко повече богословието, в частост - есхатологията и тогава заповядай отново!!!
цитирай
11. tonyelenkov - Мараната, както казва Боби Кутев, ...
11.02.2010 09:52
Мараната, както казва Боби Кутев, познанията върху библейския текст и богословието като цяло, не са ви силна стрена! Ако има нещо не библейско, то това е амиленианизма и алегоричната интерпретация на Библията, които прозират от вашите постове!
цитирай
12. bobbykutev - Maranatha и дълбоката теология
12.02.2010 10:04
Слушай какво Емчо, тук не ти е богословско училище, в което някой да ти отговаря на прости и сложни въпросчета.

Ти не разбра съвета - Проучи малко повече богословието, в частост - есхатологията и тогава заповядай отново!!!

В твоите прости, много прости и псевдо-сложни въпросчеца прозира много плоско мислене, което е характеризирано със силна ограниченост. Не си подготвен, не разбираш материята и за това питаш глупости. Явно е, че не разбираш и концепцията за "Завет с Бога" щом питаш такива неща за спасението. Ще ти подскажа - проблема ти е в опита да противопоставиш тези две твърдения, ако под "определен народ" визираш евреите. Ако примерно прелистиш Стария Завет, ще видиш, че целия народ става част от завета с Бога, затова може да се говори за корпоративност. Ако пък случайно изследваш юдаизма ще разбереш, че един евреин става такъв, не когато се роди в съответната страна, а когато се обреже, т.е. влезне в завет.

Що се касае за вярата, тя винаги си е условие за спасение, дори още от времето на Авраам. Но стига толкова, няма да ти обяснявам повече, защото трябва да се говори повече за завет, закон, техните функции, спасение и прочие, а пък темата е грабване, т.е. - посрещане на Царя във въздуха, при Второто Пришествие, след скръбта.

Е, хайде със здраве! Наслука с трудното за тебе богословие! Стига вече с уроците, че за частни уроци се заплаща! То образованито си е с пари, а ти искаш да научиш всичко безплатно!

Емчо, подготви се и заповядай с твоето ясно обосновано становище, по темата за грабването! А, подготви се и с някакви по-авторитетни източници, като например Библията, богослови, речници и пр., а не масони секуларни автори и &!!!
цитирай
13. анонимен - Два въпроса към bobbykutev и tonyelenkov
12.02.2010 16:10
2 Солунци 2:6,7,8 -
"И сега знаете, какво Го възпира, да не се открие в своето си време.
7 Защото оная тайна, сиреч, беззаконието, вече действува, но само догдето се отмахне отсред оня, който сега я възпира;
8 и тогава ще се яви беззаконният, когото Господ Исус ще убие с дъха на устата Си и ще изтреби с явлението на пришествието Си"

1. Кой е този, който възпира тайната на беззаконието ?
2. Как ще се отмахне ?
цитирай
14. bobbykutev - до анонимната питанка
12.02.2010 21:39
Похвално е че те вълнуват такива сложни въпроси! Паласкан съм, че отправяш въпроса и към мен. Ще ми бъде изключително приятно да ти помогна, да получиш прояснение, но трябва да разбера няколко неща:
1. Кой си ти? Защото с анонимни не ми е приятно да комуникирам, не давам анонимни обучения.
2. Защо питаш, това, което питаш? (незнаеш, знаеш или просто търсиш препирня)
3. Какво е твоето мнение по тези въпроси? (за да може да има разумен дебат)

Изложи своите отговори и мнения и ще продължим!
цитирай
15. tonyelenkov - Мараната, не се опитвай да заблудиш ...
13.02.2010 01:10
Мараната, не се опитвай да заблудиш неинформираната част от аудиториата! Недей да говориш за "първите 19 века" на не футуристичтна есхатология - това е не истина! Футуристичната есхатология е отхвърлена чак през 431г. на събора в Ефес, което е едва 5 века след Христа! Цялата Юдейска есхатология, както и ранно- християнската есхатология са футуристични! Едва през 5 век католическата църква и след това магистратните реформатори приемат Августиновата есхатология! Ако приемаш Августиновата есхатология, обаче, трябва да приемаш и виждането, че Католическата църква е видимата институция на Христовото царство! Дори и по време на периода на реформацията, радикалните реформатори като Томас Мюнцер и анабаптистите са били примиленианисти и футуристи по отношение на есхатологията!
цитирай
16. bobbykutev - До маранатха или обърканият Емчо
13.02.2010 09:40
Подозирам, че червената лампичка ти мига ли мига, в обърканата главичка и то за щяло или нещяло! Провери си светофара, май нещо е развален!

Не знам, в кое колежче те ограничават и не ти дават да четеш! Може би е изгорялото! Недей да говориш за всички библейски колежи в България! Едва ли посещаваш всичките, че да имаш обективна представа. Явно е необходимо и да взимаш частни уроци по английски, за да можеш да имаш по-широк спектър от литература, защото си силно ограничен!

До кога ще пропускаш да направиш анализ на кашата в главата си за грабването. Изложи си мнението на бял лист хартия, систематизирай го и след това го изложи да го дискутираме, но не забравяй да го подкрепиш с Библията.

Кой те е объркал с пришествие на две части. Христос е казал, че ще дойде веднъж и то след скръбта (Мат.24:29-31). Беззумието ти достига до там, че излагаш измислени твърдения, които после се опитваш да ги обориш, като сам си създаваш някаква антипротестантска пропаганда. Пълна простотия! Нещо си се объркал! Да не би да бъркаш блоговете и да не знаеш къде какво си чел?! Давай го малко по-внимателно!

1 Сол. 4:13-17 - "13 А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда.
14 Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него.
15 Защото това ви казваме чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите.
16 Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред;
17 после ние, които сме останали живи, ЩЕ БЪДЕМ ГРАБНАТИ заедно с тях в облаците ДА ПОСРЕЩНЕМ ГОСПОДА ВЪВ ВЪЗДУХА; и така ще бъдем всякога с Господа."

еМИЛЕ, не знам как се опитваш да избегнеш този пасаж постоянно, като разсейваш своята ерес и се опитваш да заблудиш и другите. Как казваш, че няма грабване, като буквално се казва, че "ще бъдем грабнати".
цитирай
17. bobbykutev - продължение за объркания
13.02.2010 09:58
Не знам! Проблеми ли имаш с термините и грабването те дразни. Нещата стоят така - Христос идва след скръбта (това е главното събитие), мъртвите в Христа възкръсват по-напред, после останалите живи са грабнати, взети, дигнати, (както ти е удобно) и посрещат идващия Цар. Какъв ти е проблема? Толкова разбираемо го е казал апостол Павел! Къде се бъркаш с някакви йезуити?!

Мараната, мани ги тия глупости и почни да си четеш и Библията!

За твое сведение, изложената концепция не е нова и е ясно очертана. Нарича се "Премилиниален Пост-трибуционализъм" или казано простичко - грабване след скръбта, преди Милениума. Пак ти повтарям, потретвам и т.н. - Второто пришествие е главното събитие, а това е просто дребен елемент, на който се обръща голямо внимание от мнозина.

Преди да продължиш да бращолевиш общи приказки, анализирай 1 Сол. 4:13-18 и Мат. 24:29-31 и тогава изложи систематизирано мнение. Преди да направиш това, просто си губиш времето излишни спорове. До сега не си показал ясно очертано становище.

Айде Емчо, маранатхи се да учиш и изследваш! Не го разбирай погрешно! Това е добра препоръка.
цитирай
18. bobbykutev - Двойка, маранатха!
15.02.2010 19:36
Пиша ти слаб 2! Изобщо не си прочел уроците и идваш зле подготвен в час. Лакомиш се за твърдата храна, а уви - нуждаеш се от млечице! Виждам, че се давиш в богословската терминология и това силно те затруднява! Нуждаеш се някой да ти опростява нещата и си решил, че всички се нуждаят от това. Чети си там схоластичната, йезуитска, масонска и друга еретична литература и недей да ни занимаваш с твойте налудничави размисли! Има терапевти за това!

Заблудата ти е голяма и я превръщаш в още по-голяма, като се опитваш да припишеш изказвания, които са нереални и неадекватни. Посочи, кой друг, освен теб тука, говори за "пришествие на фази" или "придаване на тайнственост на Христовото пришествие" и пр. Просто няма такива неща! Явно ходиш някъде при свидетели на Йехова или друга секта, поради което богословието ти е толкова смахнато! Създаваш си погрешната илюзия, че оборваш нещо, а не оборваш никого! Правиш псевдо-спор, където няма такъв! Твориш проворечие, там, където няма противоречие.

Безумна простотия!!!

Купи си очила и чети внимателно, преди да правиш неадекватни изказвания!

Послепис: А, да не забравя! Исак Нютон може да не е проповядвал грабване, но апостол Павел е проповядвал - грабване на живит светии, заедно с възкръсналите праведници, при ПРИШЕСТВИЕТО НА ИСУС ХРИСТОС (1 СОЛ. 4:13-17)! Глупост и ерес е да спориш срещу нещо толкова явно посочено в Библията, като изтъкваш твърдения на други личности, придавайки им авторитет по-голям от този на Свещенното Писание!
цитирай
19. tonyelenkov - Мараната, склонене съм да се съг...
15.02.2010 21:56
Мараната, склонене съм да се съглася с Боби Кутев, че си смахнат, бих допълнил смахнат амиленианист! Първо прочети какво е писал Боби, след това, какво съм писал аз и след това си показвай реконструкционистките си и претористки зъби! Иначе ставаш смешен!

Точно това е аргумента на Кутев, че няма тайно грабване преди голямата скръб, а грабването и второто пришестиви (не на два етапа, а на един) са едно и също събитие! Грабването е с цел посрещане на идващият Цар на земята, а не с цел отиване на небето! Марана-та, явна много бързаш да пишеш и да се изявяваш по блоговете! Два пъти чети, един път пиши и то исторически, херменевтично и богословски достоверни неща!
цитирай
20. bobbykutev - Ей, Мараня
16.02.2010 01:12
Тебе трябва тайно да те грабнат, ама и никой да не разбере, да те грабнат и да те отведат в лудницата!

Ако визираш, някой конкретно, визирай! Аз лично нямам никаква погнуса от Христовото пришествие. Даже трепетно го очаквам, със страхопочитание, респект и благоговение. Текста в 2 Слоунци не е лек, по принцип и човек трябва да бъде безумен да дава прибързани коментари. Това е допълнение към 1 Солунци, а не оборване на информацията от първото послание. Във второто писмо Павел, дава пояснение за времето на Второто пришествие, като посочва събитията, които предхождат идването на Христос.

Това с "фантазирането" е много, много глупаво. Не можа ли друго да измислиш! Ще ти го кажа в прав текст - ЕРЕТИК!!! Според твърдението ти, аопстол Павел си е фантазирал, че ще има грабване на светиите по времто на пришествито на Христос, а това е ЛЪЖА И ЕРЕС!!! Проблема ти е, че се опитваш да насилиш Библейските текстове да кажат нещо, което не казват, като се опитваш да избегне всеобщия период на скръб. Ако приемеш грабване на светиите, преди скръбта, тогава налагаш двойнственост на Христовото идване и това е лъжа! ЗАТОВА, ВНИМАВАЙ! Христос е казал, че ще дойде чак след скръбта, затова и тогава ще е грабването!

Чети внимателно и не си измисляй изказвания на някой, уж по-горе написани!!!
цитирай
21. bobbykutev - Привет за тираджията Емо (мараната)
18.02.2010 00:54
Като чета последния ти пост си мисля, че би било по-добре за теб да караш тирове, наместо да пишеш статии!

Подозирам, че не си ме разбрал съвсем, или изобщо, но има начатъци на проблясъци. Заставаш зад твърдението, противопоставящо се на погрешното разбиране за "фази на Хростовото пришествие".

Виждам, че леко си объркан, ако визираш мен като индивид, опровергаващ себе си! Цитираната статия е от Георги Гърдев, а аз не съм този човек!!! Между Георги Гърдев и bobbykutev няма знак за равенство. Това беше публикувана статия, от Тони Еленков, която цели да провокира със своето съдържание, а не непрменно да прокара правилни идеи за последното време, пришествието, грабването и пр. Веднага след нея изложих систематично Библейското становище, според мен, което бе подкрепено и от Еленков. Това, неминуемо, противопоставя и неговото становище на мнението на Георги Гърдев!!!

Ако не си прочел моите първи 5 поста, сега е удобен момент да го направиш, защото се чувствам глупаво, като се повтарям, потретвам и т.н., сякаш говоря на слабоумни. Не съм се съгласявал с първата статия, а изложих и защитих, богословски и библейски своята теория, докато ти не направи подобно нещо!!! Единствено публикуваш вяли "тираджийски" коментари, като на тираджии, които хал хабер си нямата на идея за какво говорят, (да поясня - нямам нищо против тираджиите).

Мисля за последен път да ти го кажа, като примерно на слабоумен човек - НЯМА ПРИШЕСТВИЕ НА ФАЗИ, ИМА ЕДНА ФАЗА И ТЯ Е ПРИШЕСТВИЕ НА ИСУС ХРИСТОС, СЛЕД СКРЪБТА, КОГАТО И ЩЕ БЪДЕ ГРАВАНЕТО НА ОСТАНАЛИТЕ ЖИВИ ВЯРВАЩИ, ЗАЕДНО С ВЪЗКРЪСНАЛИТЕ В ХРИСТА, И ТО С ЦЕЛ ПОСРЕЩАНЕТО НА ЦАРЯ, ИДВАЩ ДА УСТАНОВИ СВОЕТО ЦАРСТВО НА ЗЕМЯТА (ФИЗИЧЕСКИ), А НЕ ОТИВАНЕ НА ПО-БЕЗОПАСНО МЯСТО! Мисля, че от това по-ясно не може да бъде. Ако не си съгласен с това твърдение, това е твое законно право, но можеш да изложиш и аргументираш, подобаващо, своето виждане по въпроса. Би било много по-констуктивно извършването на подобна постъпка!
цитирай
22. tonyelenkov - Мараната, разбирането ти за моята ...
22.02.2010 09:19
Мараната, разбирането ти за моята есхатология е доста фрагментарно, но въпреки това си в правилна посока! Бях споменал в по-ранен пост, че съм буквалист, което означава, че вярвам в буквален антихрист, който ще сключи договор с евреите и т. н.

Колкото за метода ми на изразяване....пак не си разбрал нещо!

В началото постнах една статия на Георги Гърдев "Диспенционален премилениализъм". В тази статия Гърдев не изразява своя позиция, а дава дефиниции на термини и понятия свързани с различни есхатологични хипотези, както и исторически обстоятелства свързани с тяхното възникване!

Така, че е доста глупаво да се квалифицира статията на Гърдев, като глупова, когато тя изразява само факти, без автора да защитава определена позиция!


цитирай
23. bobbykutev - Алилуя Емчо
22.02.2010 16:18
Това е чудесна новина, която споделяш! Значи сме на прав път! 1 камък падна, остават още 99! Стената най-после се пропука!!! Надежда вече има!

Алилуя!!! Амин!
цитирай
24. bojiislujitel - Грабването се отменя... Защото никога не е и било в Библията
09.05.2010 03:28
Това за което пише Павел-1 Солунци 4:13-17 е идването на Исус-да отбележим, че Исус идва от небето-третото небе. Това става при последната-седмата тръба, след което мъртвите праведни оживяват, и заедно с живите праведни-интересно е да се отбележи, какво е праведен човек според Бога-биват променени, което всъщност означава получават новите си духовни тела, след което отиват да посрещнат Исус Христос в облаците и както пише Захария, а също и Даниил-всички заедно идват на земята за да я управляват за 1000 години. Това е според Библията. А според човеците-е, едва ли е важно как е според човеците, щото Бог ще съди по своя закон и според писаното в Библията.
цитирай
25. анонимен - Three Views on the Rapture: Pre; Mid; Or Post-Tribulation ?
04.10.2010 22:09
Когато се разглежда темата за Грабването на Църквата е необходимо да се разгледат и трите гледни точки (позиции) относно грабването, а не само едната !

До този момент не съм попадал на книга, преведена и издадена на български, която да разглежда и трите гледни точки и да предоставя възможност за обстойно сравнение на отделните позиции по този въпрос.

Позволявам си да препоръчам една книга, която разглежда и трите позиции като запознава читателя с аргументите - за и против на всяка една от тези позиции.

Three Views on the Rapture: Pre; Mid; Or Post-Tribulation
Publisher: Zondervan
Pub. Date: August 1996
Type: Paperback
ISBN: 0310212987

http://www.lifewaystores.com/lwstore/product.asp?ISBN=0310212987&crossSell=true

Максим Максимов

цитирай
26. анонимен - Линк за сваляне на книгата "Three Views on the Rapture: Pre; Mid; Or Post-Tribulation" !
05.10.2010 15:16
За съжаление по църквите в България не се разглеждат обективно и обстойно трите позиции (pre, mid, post tribulaton rapture), а вместо това се налага едно определено схващане, което най-често съвпада с това на главния пастор или на деноминацията в която дадената църква членува!

Успях да открия книгата:
Three Views on the Rapture: Pre; Mid; Or Post-Tribulation
Publisher: Zondervan
Pub. Date: August 1996
Type: Paperback
ISBN: 0310212987

Линк за сваляне на книгата: http://dox.bg/files/dw?a=732e80595d

Приятно четене!

Максим Максимов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonyelenkov
Категория: Други
Прочетен: 391870
Постинги: 119
Коментари: 371
Гласове: 135