Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2008 11:47 - 80 години от учредяването на Съюза на евангелските петдесятни църкви
Автор: tonyelenkov Категория: Други   
Прочетен: 1866 Коментари: 1 Гласове:
0



80 години от учредяването на Съюза на евангелските петдесятни църкви
02 Ноември 2008 г.


Днес, на 2 ноември, се навършват 80 години от учредяването на Съюза на евангелските петдесятни църкви в България (СЕПЦ), част от световните „Асамблеи на Бога”.

Българското петдесятно движение води началото си от проповядването на Олга и Дионисий Заплишни през 1920-1923 година.

Значителна част от петдесятните вярващи не се присъединява към новоучредения съюз и продължават своето независимо развитие. През 1932 г. СЕПЦ е приет в общата организация на протестантските църкви в България – Обединените евангелски църкви. През следващите години СЕПЦ и независимото петдесятно движение се превръщат в най-бързо развиващите се, а скоро – и в най-големите евангелски църкви в България.

С установяването на тоталитарния комунистически режим в България СЕПЦ преживява тежък терор. Въпреки това се оказва единственото църковно движение, което продължава да нараства през годините на комунистическия режим в България
. 1


Поздравления на СЕПЦ за 80-тата годишнина! Пожелавам им да продължът с все същия успех до Второто пришествие на Христос!

Искам да коментирам едно от твърденията направени от автора на статията в Евангелски вестник: "С установяването на тоталитарния комунистически режим в България СЕПЦ преживява тежък терор. Въпреки това се оказва единственото църковно движение, което продължава да нараства през годините на комунистическия режим в България..."

Въпросът ми е защо въпреки "тежкия терор" наложен от "тоталитарния комунистически режим в България " СЕПЦ е "единственото църковно движение, което продължава да нараства", а независимото петдесятно движение, да речем, не нараства? Нима независимите петдесятни църкви не благовестват и не евангелизират? Нима в тези църкви през 45 -те години комунистически режим не са се спасявали хора? 

Може би отговорът се крие във факта, че през тези 45 години "Народна власт" СЕПЦ са били официално регистрирани, признати, контролирани и управлявани от власта!  Вероятно за вярващите, които не са искали да бъдат притеснявани от комунистическия режим, които не са искали да бъдат уволнявани от работните си места, които не са искали децата и внуците им да бъдат изключвани от училища и университети е било по-удобно да спрат да посещават независима петдесятна църква и да се присъединят към "зависима" петдесятна църква! Какъв растеж! Какво бурно развитие!

Пиша всичко това с дълбоко уважение и преклонение към десетките пастори и стотиците вярващи, които са били преследвани и малтретирани от комунистическата власт, въпреки че са били членове на СЕПЦ!

----------------------------------------------
1. Евангелски вестник 02 Ноември 2008 г.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. maranatha - Комунизмът
19.09.2009 22:21
Истината е, че църквите по времето на комунизма бяха контролирани, но в същото време съществуваше системата на паралелните църкви, при която основните дейности се вършеха от нелегалните църкви. С други думи, съществуваше официално призната църква с наложено от Комитета по изповеданията ръководство, но в същата църква имаше ядра, които евангелизираха и разпространяваха евангелието с цената на големи рискове, арести, обиски и малтретиране. Нерегистрираните общества бяха малобройни и преследвани, но в същото време нямаха връзки със своите центрове в чужбина и разни групи и групички ставаха източник на най-невероятни ереси и странни учения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonyelenkov
Категория: Други
Прочетен: 392088
Постинги: 119
Коментари: 371
Гласове: 135