Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 15:51 - Писмо до Лора Крумова
Автор: tonyelenkov Категория: Други   
Прочетен: 3474 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2008 23:40


Помествам писмо на Марияна Маньовска (сестра ми) до Лора Крумова, водеща на сутрешното предаване на ТВ Нова - "Коритаров лайв"   

 

 

 

Здравейте г-жо Крумова,

Гледах разговора Ви с представителите на ВМРО и Свидетелите на Яхова, който е и повод да Ви пиша.

На първо място държа да подчертая, че не съм последовател на Свидетелите на Яхова, не споделям убежденията им, свързани с кръвопреливането, тъй като лично аз считам, че отказа от каквато и да било животоспасяваща медицинска манипулация в известен смисъл представлява опит към самоубйство, а в някои случаи и довършено самоубйство, което от религиозна гледна точка е осъдително. От друга страна обаче не меже да отречем, че от законова гледна точка на никой пациент не може да се прилага принудително лечение без изричната санкция на съответнста съдебна инстанция, било то под формата на принудителни медицински мерки в наказателния процес или лечение на поставените под запрещение, от тази гледн точка всеки е свободен да избере на кои медицински процедури да се подложи и на кои не, та нали и затова в болниците и медицинските центрове се въведе т.нар. „информирано съгласие”. В тази връзка за мен е изключително очудващо защо ВМРО акцентира толкова много върху този въпрос, та нали личните и гражданските ни свободи, в това число и правото ни на избор, са ни гарантирани от Конституцията, без да се коментират мотивите, подтикнали ни към него, стига по този начин да не се засягат непосредствените права и законни интереси на другиго. Водена от горното не мога да не се запитам кои точно права и законни интереси на ВМРО са засегнати от убежденията на тези хора или самата им различност се намира за оскърбителна и ако е така не е ли това нарушаване на техните права като религиозна общност и като индивиди, направили своя съзнателен и свободен избор независимо дали той е продиктуван от религиозни или други убеждения, за които самото ВМРО така настойчиво говори и които толкова ревностно защитава. Следва да се постави и още един въпрос макар може би и малко краен, но крайности могат да бъдат чути и в изявленията на ВМРО, а именно не се ли стига до „проповядване на религиозна омраза”, което както знаем е престъпление и то не какво да е, а срещу правата на гражданите и  изповеданията и не е ли логично прокуратурата  да се самосезира и да се образува едно наказателно производство за проверка на случая?  

На следващо място представителят на ВМРО показа изключитело непознаване на материята, като нарече Свидетелите на Яхова протестанти. За да изясним този въпрос, може би е добре да кажем, кои вероизповедания се числят към групата на християните притестант, каквито са: Лутеранската църква, Църквата на адвентистите от седмия ден, Баптистката църква, Методистката църква, множеството общности на педесятновярвящите църкви. Може да има и други не претендирам за изчерпателност. За повече информация мовете да се обърнете към Дирекцията по вероизповеданията.

Нещо друго, което също ми напреви впечатление е загрижеността и до голяма степен и недоволството на ВМРО, че вярващите от Свидетелите на Яхова насърчават децата си и ги водят на религиозните си събрания. Нека да поставим въпроса по друг начин, да предположим, че Вие сте православно вярваща, редно ли е да Ви забраним да възпитавате децата си в духа на православната вяра и да ги водите на неделната литургия? Или отговора на този въпрос зависи от конкретната ситуация, или по-точно казано от конкретното вероизповедание? Нещо повече защо се получава така, че на едно вероизповедание се дава предимство за сметка на други? Конкретен пример мога да дам с обсъждането на промените в закона за образованието, свързано с въвеждането на вероучението в държавните училища и настояването отсрана на Светия синод обучението да се осъществява само по каноните на традиционните вероизповедания у нас и само от техни представители. Както знаем, за да може да се сформира клас следва да е налице определен брой ученици и ако в едно училище няма достатъчно ученици, чиито родители са последователи на конкретно вероизповедание те ще учат ли вероучение или не, или ще бъдат принудени да изучават вяра  чужда на тях и на техните родители. От друга страна нали образованието в България е светско, защо се въвежда религиозно обучение, защо аз и всички други трябва с данъците си да плащаме за разпространението на ЮДЕИЗМА, ИСЛЯМА И ПРАВОСЛАВИЕТО (това са традиционните вероизповедания у нас), не е ли това отговорност на всяко едно от тях по отделно?

Представителят на ВМРО каза, че са влезли на събрание на Свидетелите на Яхова, на което имало охрана. Интересувам се защо ВМРО са отишли на подобно събрание– от интерес към това, което се случва или да предизвика негативна реакция от страна на Яховистите? Не трябва да си затваряме очите пред открити провокации към насилие от страна на  ВМРО. Аз съм протестантка от гледна точка на религиозните си обеждения и не веднъж съм била свидетел на подобни „посещения” на ВМРО на религиозни събрания. Държа да кажа, че някога преди 1990г. Държавна сигурност правеше подобни „посещения” и арестуваше всички присъстващи вярващи.

На края искам да отбележа, че протестанти по българските земи има от „турско време”, дори известният Роберт колж в Истамбул, в който са учили много от българските възрожденци, е бил основан и финансиран от протестанти. Предполагам сте чували за аферата „Мис Стоун”, която е била  протестантска мисионерка от САЩ в Македония и която е била отвлечена от четата на Яне Сандански и Христо Чернопеев (т.е. ВМРО отдавна има съприкосновения с протестантите), а получения откуп е вложен в оръжие. Трябва да отбележим, че след освобождаването си г-ца Стоун започва да обикаля Европа и да организира беседи в попдкрепа на България. С това искам да оборя тезата, че изповядващите нетрадиционна вяра не са българи и не почитата българското.

 

 

 

 

Желая Ви всичко най-хубаво!



Тагове:   писмо,


Гласувай:
0



1. анонимен - За съжаление бизнеса в протестантските страни, внлючая Вашия и на баща Ви,
13.08.2008 02:58
доведе до това настроение. Продадохте вярата не за петачета, а от ламтеж да имате и притежавате. Но Бог гледа! Алелуй! и каквото може от братята американци и друг протестанти по света да сложите в джоба си! Това не е тайна за нкого, а най-малко за Господ. Как имате очи и сърце да се назовавате вярващ, че и да пишете по форум. Кротнете и се засрамете! Заради такива псевдопастори, пръкнали се на всяко кюше след 1989 г. вярата на българина е в окаяно състояние. Какъв пример давате? Помислити! Пиша го със съжаление! Не Ви завиждам..какво Ви чака само!
цитирай
2. tonyelenkov - Ало, анонимният вярващ от преди 1989г.
13.08.2008 11:25
За какъв бизнес става въпрос? Нито аз, нито баща ми имаме бизнеси! Кажете нещо конкретно, а не общи храчки! Ако не можете да измъдрите нещо конкретно и доказуемо, просто си затворете устата, защото наистина "Бог гледа"!
цитирай
3. анонимен - малко неудобна забележка
10.03.2009 14:40
Чак сега забелязвам тази статия, но ми харесва! Ама много правописни грешки ..... някой да я беше проверил ?!
цитирай
4. tonyelenkov - До "малко неудабната забележка"
10.03.2009 16:17
Радмвам се, че статията ви е харесала! Ако решите да я препечатвате, принтирате, публикувате или разпространявате под каквато и да е форма, моля преди това корегирайте правописните грешки!!!!
цитирай
5. анонимен - otli4na poziciq
14.05.2009 11:16
mnogo trudno e balgarina da razbre tova. v osnovata si toi e esi4nik propit s mnogo okultiza kakvo mojem da o4akvame ot BMRO i vsi4ki drugi. Bog da vi blagoslovi
цитирай
6. анонимен - otli4na poziciq
14.05.2009 11:21
radvam se na va6eto pravilno razbirane kakvo moje da se o4akva ot balgarina 4iito proiznod e ezi4eski i propit s mnogo okultizam ot moqta protestanska du6a vi blagodarq Bog da vi blagoslovi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonyelenkov
Категория: Други
Прочетен: 391955
Постинги: 119
Коментари: 371
Гласове: 135