Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2008 16:26 - новите седем смъртни гряха
Автор: tonyelenkov Категория: Други   
Прочетен: 2209 Коментари: 2 Гласове:
0



За пръв път от 1500 години насам Ватиканът актуализира списъка със смъртните грехове и към съществуващите седем бяха прибавени още толкова, които да отразяват реалностите на съвременната епоха, пише вестник "Таймс". Обновеният списък е бил публикуван в официалния вестник на Ватикана L"Osservatore Romano.

Макар да няма дефинитивен списък на смъртните грехове, много вярващи приемат, че това са седемте гряха, посочени от през 6-ти век от папа Григорий Велики и популяризирани през Средновековието от Данте в "Божествена комедия" - похотливост, чревоугодничество, скъперничество, леност, гняв, завистничествто, горделивост. На тях се противопоставят седемте добродетели – целомъдрие, лишение, щедрост, трудолюбие, търпение, смирение и добродушие.

Органът на Ватикана, който се занимава с изповедите и опрощенията, е съобщил по време на едноседмичен семинар за духовници, че според проучване, 60 на сто от католиците в Италия вече не ходят на изповед. Според Ватикана духовниците трябва да вземат предвид "новите грехове, които се появяват на хоризонта пред човечеството и които съпътстват непрестанния процес на глобализация". Докато в миналото грехът е бил разглеждан като индивидуален проблем, сега той е "социална отговорност".

"Обиждате Бог не само като откраднете или като прелъстите жената на съседа, но и като рушите околната среда, като провеждате съмнителни от морална гледна точка научни експерименти или позволявате генетични манипулации, които видоизменят ДНК или увреждат ембриона".

Смъртен грях също са употребата или разпространението и производството на наркотици, социалната несправедливост, която причинява бедност или "прекомерното трупане на богатство в ръцете на малцина".

Двата смъртни гряха, които продължават да заемат централно място за Ватикана, са абортите, които накърняват "достойнството и правата на жените" и педофилията, която е проникнала дори сред духовенството и показва "човешката и институционална нестабилност на Църквата".

Във връзка с отдръпването на вярващи от изповеди, папата е заявил пред семинара, че онези, които вярват в себе си и собствените си достойнства, са заслепени от собственото си "Аз" и сърцата им са закоравели в грях. Онези, които се възприемат като слаби и грешни, се осланят на Бог и от него получават милост и опрощение. Папата също така е изтъкнал обезпокоителния факт, че все повече хора в секуларизирания западен свят са приели, че могат да минат и без Бог.

Той е казал още, че хедонизмът и консуматорството са проникнали в сърцевината на самата Църква и дълбоко подкопават християнската вяра отвътре.

Според католицизма, наказанията за смъртните грехове са жестоки. За гордост се е извършвало разпъване на колело, за завист – потапяне в ледена вода, лакомниците са били принуждавани да ядат плъхове, змии и крастави жаби. Похотливците са били задушавани в огън или със сяра, а гневът е бил наказван с рязане на крайници. За алчност е предвидено поставяне в казан с врящо олио, а за леност – хвърляне в яма със змии.

В Източното православие няма ясно разграничение между смъртни и простими грехове. Освен това православието не смята, че човек, умрял в състояние на грях, автоматично е осъден на вечни мъки.1


Не знам защо Светия Отец и богословите на Ватикана са пропуснали да включат към списъка с новите седем смъртни гряха хомосексуализма? Явно необходимостта от политичска коректност ги е възпряла?! Е..., може би след още 1500 години...!

______________________

1. mediapool.bg, 10.03.2008

 

 




Тагове:   новите,


Гласувай:
0



1. tonyelenkov - до богоизбрания
14.03.2008 12:58
В Библията няма и дума свързана с "педофилия", но това не пречи педофилията да е един от новите смъртни грехове! По отношение на хомосексуализма, в българският превод на Библията се употребява думата "мъжеложник" която дума е превод на гръцките думи "порнос" - ( І Тим. 1:10) и "малакос" - (І Кор. 6:9), както и на еврейските думи "кадеш" - (ІV Царе 23:7) и "келеб" - (Второзак. 23:17).
Моят аргумент е, че определени грехове свързани с блудството се детйлизират, а други не! Мисля, че това е преднамерено!
цитирай
2. анонимен - педофилия
24.04.2008 22:19
Има дума за педофилия, просто не четете на старогръцки!!!
педо е момче - филео е любов и тази дума е употребена няколко места

Ангел
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonyelenkov
Категория: Други
Прочетен: 391953
Постинги: 119
Коментари: 371
Гласове: 135