Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2007 14:53 - Евангелските църкви възразяват срещу проектозакон
Автор: tonyelenkov Категория: Други   
Прочетен: 4896 Коментари: 13 Гласове:
0



Мисля си, че най-после ОЕЦ започна да функционира по предназначение! Поздравления за инициативата и за разпространеното до институциите обръщение! Личи си че ОЕЦ има нов прадседател!

Разбира се, за да бъда верен на себе си трябва да отбележа, че имам и една -две критични забележки.

Първата забележка е по отношение на заглавието на публикуваното в "Евангелски вестник" обръщение. Вероятно забележката трябва да бъде отправена към вестника, а не към ОЕЦ. Та заглавието гласи: "Евангелските църкви  възразяват срещу проектозакон" нека да порасъждаваме върху това заглавие. Обръщението е на ОЕЦ. Думата "евангелски" в заглавието е с пълен член -  "евангелските", което води на мисълта, че всички евангелски църкви са членове на ОЕЦ или пък, че всички църкви извън ОЕЦ не са евангелски! Това твърдение към настоящия момент е неправдоподобно.

Втората ми забележка е към ОЕЦ. В последния параграф на обръщението се казва: "Обединените евангелски църкви в България като организация на традиционно представените в страната протестантски деноминации сме доказали...". Означава ли това, че евангелските деноминации извън ОЕЦ не са традиционно представени в страната протестантски деноминации? По този начин, деноминациите които не са членове на ОЕЦ не биват ли хвърляни на "кучетата"?

Иначе обръщението е много добро и навременно!

Поздравления!







Евангелските църкви възразяват срещу проектозакон
30 Юли 2007 г.


В разпратеното до всички парламентарно представени политически партии; БТА и националните медии; Дирекцията по вероизповеданията към МС и Комисията по правата на човека и вероизповеданията към НС, обръщение на Обединени евангелски църкви се изразява загриженост за поредното предизборно спекулиране с религиозния мир и толерантност.


ОБРЪЩЕНИЕ

От ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

По повод появилите се в някои медии публикации и изявления, в които политически представители мотивират внасянето на поредния законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, от името на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) изразяваме следното становище:

1.Загрижени сме от реалната опасност в предстоящата предизборна кампания за местна власт да се използват религията и междурелигиозните отношения за печелене на гласоподаватели. В изказванията на някои политици отново се спекулира с неясния за непрофесионалисти термин “секта”, като чрез него се изгражда образ на враг и се подклажда омраза към много достойни български граждани, които са избрали да имат вероизповедание, различно от традиционното. Създаването на междурелигиозна и междуетническа нетърпимост се разглежда като печеливш ход в пропагандата на някои политици, но за народа ни, който се нуждае от просперитет и стабилност, тя е пагубна както за настоящото, така и за бъдещото укрепване на нацията.

2.Заложените в проектозакона рестриктивни мерки по регистрацията на вероизповедания и особено предлаганият “12-месечен мониторинг върху дейността на религиозните организации” от страна на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет ни напомнят за едни други периоди от българската история, с които болшинството българи не се гордеем.


3.За пореден път се предлагат невъзможни за приложение текстове за “забрана на извършването на религиозни служби в помещения, отстоящи на 500 м от детски заведения, училища, казарми, обществени сгради”. Повечето храмове отдавна съществуват в непосредствено съседство или в периметър от 500 метра до споменатите сгради (църквата „Св. Седмочисленици“ в София е до две училища и до сградата на Министерството на вътрешните работи; катедралният храм „Св. Александър Невски“ е в непосредствена близост до сградата на Народното събрание). Коя от двете (религиозна и обществена сграда) трябва да бъде преместена или да се смени нейното предназначение? Означава ли това, че училища, казарми и всички обществени сгради не могат да бъдат освещавани, което на практика е религиозен ритуал? Разбира се, трудно е да намерим рационалност в тези текстове, но те умело се използват за създаване на нетърпимост на религиозна основа и за отклоняване на вниманието на избирателя от истинските проблеми на обществото.

Обединените евангелски църкви в България като организация на традиционно представените в страната протестантски деноминации сме доказали, че ценим сътрудничеството, разбирателството и толерантността и затова смятаме, че на този етап повече от всякога България се нуждае от мир и сътрудничество, за да продължим успешно, постигнатото през последните години. Надяваме се, че здравомислещите сили в обществото, както и парламентът, и правителството ще бъдат достатъчно далновидни да не приемат крайните позиции на някои политици.


Председател на ОЕЦ: (п-р Николай Неделчев)




Гласувай:
0



1. анонимен - ???
02.08.2007 17:30
Цитат:"Означава ли това, че училища, казарми и всички обществени сгради не могат да бъдат освещавани, което на практика е религиозен ритуал?"
"- какъв е този религиозен ритуал??? - може би имат предвид католическото и православното consecration или използваното в евангелски среди dedication/по-скоро посвещаване, а не освещаване/, но и двете се отнасят до сгради, предназначени за провеждане на събирания на вярващи- храмове, църкви????
цитирай
2. tonyelenkov - Тони Еленков
02.08.2007 18:36
Освещаването е религиозен ритуал най-вече в православната традиция, но както добре сте забелязали този ритуал през последните 20-тина години навлиза и в българските протестантски църкви и среди. Този ритуал се извършва не само по отношение на сгради предназначени за храмове и църкви, но и по-отношение на предмети и хора отдлени за специфична служба на Бога. Спомнете си, например, за освещаването на бойните знамена на българската армия, ритуал който се извършва всяка година, мисля че на 6-ти май - Гергьовден.
цитирай
3. анонимен - 75. - 03. 08 22:41 - Тони, сега за п...
05.08.2007 18:06
75. - 03.08 22:41 - Тони, сега за първи път влязох в тая ...
Тони , сега за първи път влязох в тая страница щото я потърсих и защото чух че има такава в която е излязъл този дяволски бълвоч от клевета и обвинения срещу брат Кийт Де Майо от твоите уста. Не съм въодушевен изобщо да пиша каквото и да било по темата особено като знам че е безсмислено и не очаквам покаяние в теб поради моите или на други Божий хора думи. Просто си чешам пръстите с това което е самата истина и ми се иска така да ти изкрещя всичко по долу написано - че да издухам от ушите ти и от мозъка ти всичката дяволска бълвоч и повърна от лъжи и клевети на които ти така се наслаждаваш и си демонично обработен да изпитваш удоволствие от такива неща .
Кийт Де Майо не е гей! Това която си чул е сатанинска лъжа и ти е допаднала защото самият ти вече си имал нужната за целта промивка на мозъка и духа ти и подготовка бивайки възпитаван и психологически обработван в духа на гордост и отхвърляне на истинските Божий човеци, през годините. Наистина така успешно си овладял "ПСИХОЛОГИЯТА" на себеутвръждавенето и всичко това за което си платил за да те научат и обучат в нея че си подминал момента в който си платил духовната цена - да замениш Божието лично водителство , говорене и свидетелство с хуманистичната псевдо-християнска психология!
Ако ти държеше и ревнуваше за истината такава каквато е , преди да приемеш да вярваш и да се наслаждаваш на лъжите относно брат Кийт, ти би застанал пред Бог и Молил Той лично да ти каже истината по този въпрос. Дори и сега би могъл да го направиш , но едва ли ще го сториш и едва ли думите на един от многото несъгласни с теб имат някакво значение за теб, защото такива като теб отдавна са заменили страха от Господа и Слушането на Господния глас със това сами да говорите от Името на Бог собствените си убеждения и мнения за Божията воля, и така от това се чувствате още по добре и уверени че дори си вярвате че Бог ви говори и води, и чрез вас води Божия народ. Мнозина от които си и ти сте хлътнали в човешкото и психологизирано богословие в което сте си повярвали че вашите думи са Божиите и са истинни и се чувствате много духовни и помазани когато го правите - а всъщност сте много духовни с многото духове духовизирани и демонизирани през годините в които не сте имали покаяние и освобождение в сърцето си от зависта и гордоста която е подхранвала егото ви. Доброто във всичко това е това което Господа каза за вас " На Мойсеевото седалище седят книжниците и фарисейте, затова каквото пи учат(което е по Словото) изпълнявайте , но по делата им не ходете" ... Делата на такива от които си и ти са да разпъват втори път Христос, обвинявайки и оклеветявайки Божиите човеци! Едва ли би се засегнал от моите или на други хора думи, по простата причина че няма нищо вътре в теб което да те изобличи и да ти покаже неправдата ти. Обградил си се с тлъстината на сърцето си и това е жалкото. Затлъстял си от психология която те е направила недосегаем за думите на Божиите хора и смяташ че това е добре и правилно. Изгубил си Божественото разпознаване заменяйки го за човешко-демоничната психология която ти е станала щит. "Богославската" ти психология е просто човещка облечена с библейски термини защото днес да си успешен лидер е възможно или като си добре обучен и просмукан с човешка психология или като ходиш в страха Господен , Слово и Присъствие - слушащ и вършещ Словото и гласа на Господа. За второто разбира се се плаща твърде висока цена която ти вече неможеш да платиш освен в най-добрия случай Господ а ти я отнече по скоро! Мога да се възхищавам на Божия човек Кийт - че можеше човек да се учи при него от Бога и да не се чувства духовно изнасилен да плаща ученическа такса за това че се обучава в нозете и присъствието на Господа! От друга страна днешното ви "БЛАГОЧЕСТИЕ" наречено Библейски колеж , образование и прочее се е превърнало в средство за печалба и то съвсем не малка като си помисля че някои вярващи които вместо да са овци на Господа, са станали овци на вас хората, по цяло лято се скъсват от работа и унижение при демонизираните си началници , само за да ви заплатят за това че ги учите на вашето човешко Богословие и психология(познавам ги такива и ги съжалявам до болка) ! И ако немогат да ви платят за големият ви ангажимент и професионално извършвана работа те се чувстват едва ли не виновни и ощетени за това. Термина е светски но е верен че докато има балами ще има и баламосващи и другото , докато има вярващи които са овци на човеци а не на Господа , ще има и човешки пастири който не само ще ги доят и стрижат но и ще ги колят за да се хранят с тях. Такива пастири са Вавилонски пастири и Бог е отредил да ви има за да може всеки да събере своите си. Но пак Бог извежда и ще изведе Своите си из големият християнски Вавилон , казвайки - " Излезте люде мой исред нея(блудницата Вавилон) и не се допирайте до нечисто(тийте от блудството и) и аз ще ви приема..."
Теофил е името ми.
цитирай
4. анонимен - ?????
06.08.2007 12:27
Цитат : Обединените евангелски църкви в България като организация на традиционно представените в страната протестантски деноминации сме доказали, че ценим сътрудничеството, разбирателството и толерантността и затова смятаме, че на този етап повече от всякога България се нуждае от мир и сътрудничество, за да продължим успешно, постигнатото през последните години.
Цитат от последното мнение:...да издухам от ушите ти и от мозъка ти всичката дяволска бълвоч и повърна от лъжи и клевети на които ти така се наслаждаваш и си демонично обработен да изпитваш удоволствие от такива неща . - към пастор от ОЕЦ :)))
Иначе как така православен религиозен ритуал-конкретно водосвет-светена вода, която носи благодат при поръсването й върху предмети- което дори не е тайнство в православната църква, изведнъж започва да нализа в евангелските, да се защитава от тях пред медиите - без никой да отваря дума, че това е чуждо на протестантизма, няма аналози в Новия Завет????
цитирай
5. анонимен - Бих перифразирал така - Обедине...
06.08.2007 21:49
Бих перифразирал така - Обединените Евангелски Църкви...ценим сътрудничеството, разбирателството и толерантността (С КОГО????) с православните разбира се - нали те са власт-имащата религиозна институция в страната ни която а сме я настъпили по мазола за извращенията и спрямо Божието Учение - Библията, а тя е настроила общественото мнение срещу нас евангелистите! Може и така: Нека не сме чак толкова солени спрямо православните за да си поминем мирно и тихо... И така драги братя и сестри - не Господ и не дявола а ние сами си се обезсоляваме като решаваме да Ценим, да си Сътрудничим, да се Разбираме, Да се Толерираме с духа на религия и хуманизъм на този свят! С идолопоклонското православие, и прочее. И ако не дай си Боже живеехме в Турция то щяхме доста да си сътрудничим със ислямските религиозни институций. Добре е че там никой истински християнин не мисли по този начин, нито постъпва.
С думите си не твърдя че сами трябва да се набутваме в шамарите и да настройваме обществото на света срещу нас, но дори ако крайния резултат е гонение , то трябва да говорим Божието Благовестие и Истината на погиващите! Не трябва заради нашата сигурност мир и благополучие да толерираме тинята и идолопоклонството в което е потънал света а да ги разобличаваме и да показваме Божия Изход - Исус Христос, дори ако това означава гонение в последствие. Смятам че само така църквата ще бъде възстановена във Божията сила и Дух така че да изяви Божията слава , Чудеса и Спасение на този свят - тогава ще има и съживление и жетва...
Сашо
цитирай
6. анонимен - Не,не,не
07.08.2007 11:24
Да наричаш православието идолопоклонство, да го сравняваш с исляма е също толкова плиткоумно, колкото да наричаш протестантизма сектантство.
И по-горните цитати показват липсата на толерантност и разбирателство вътре в евангелските църкви-просташко отношение към пастор и учител заради неговото мнение-първо това трябва да се промени. А и към православието желание за сътрудничество никога не е имало.Защото още по турско американските мисионери идват на тяхната нива-да, неразорана, потънала в плевели-и започват да сеят по техния начин, така, както са сяли и в страни,където християнството никога не е проповядвано. И до сега всички призиви за сътрудничество са били с условието-but we have to do it our way-игнорирайки вековните традиции и предание на православието, забравяйки, че тази нива от векове я обработват те.....Да, когато се нуждаем от тяхната подкрепа я търсим и те я отказват, но това е само нужда от подкрепа да направим нещата както ние сме решили, не сътрудничество.
И в един момент държавата ни ощетява с нов закон и ОЕЦ стават много загрижени за бъдещото местоположение на Св. Седмочисленици и Св. Александър Невски, без да поставят на въпрос бъдещото положение на конгрешанската църква на Солунска 49 например/тя също граничи с училище/.
Стават много загрижени за бъдещето на обреда малък водосвет и освещаване на знамената на Гергьовден без да поставят на въпрос бъдещите възможности за служение по евангелския начин в училища, казарми-проповед, съветничество.
Това за мен е необяснимо.......
цитирай
7. анонимен - Ех ти Теофиле, Богомиле!
07.08.2007 15:04
Добре е, че тоя Теофил не е Бог, защото всички, които не практикуват "Киийтопоклоничество", вече щяха да горът в пъкъла.
цитирай
8. анонимен - Не съм Кийто-поклонник, сводет...
08.08.2007 00:09
Не съм Кийто-поклонник, сводетелството ми е това че достатъчно добре поднавам брат Кийт. Ако говорим за учение - то неговото няма съществено различие от това което проповядва Човека Тони Еленков. Разликата е предимно в характерите - говоря за неща като смирение и незанимаване с мръсни клюки и лъжи. Говоря за липса на завист и отношение на отхвърляне... не говорене преди да има изследване за каква е реалноста и най-вече говоря за страх от Господа и търсене на Неговото виждане за нещата които този или онзи говори. Едно от важните неща научени чрез Кийт е да стоя пред Господа и Него да слушам за нещо дали е така или не, и ако това е важно за мен или посредством мен за други хора , то Бог ще ме научи и ще говори.
Проблема на мнозина е че си имат свое мнение и изразяване на позиций тъй като са далеч от това да чуят и приемат Божийте за да ги усвоят - и титлата "Пастор" е едва ли не някъкъв имунитет и символ на неприкосновеност и никой не трябва да казва какво мисли за такива, когато постъпват нечестиво и без страх от Бога, особено когато плюят върху Божий слуги като Кийт.
Съгласен съм и държа на реалноста докато не бъде променена че православието е идолопоклонство, може да е с едно стъпало по малко зло от исляма но е такова. Абсолютно уважавам хората които го практикуват, уважавам тяхното религиозно чувство и желание за близост с Бог! И същевременно не мога да удобрявам идолопоклонските им практики и учения. ..
цитирай
9. анонимен - Странно
09.08.2007 11:04
Аз пък се чудя, къде в своето Слово Бог ни е казал, че събиранията трябва да стават в т.н. "богуслужебни домове", или на евангелско-протестантски език - ЧЕРКВИ(църкви), като че ли църквата(сградата) в този си смисъл е тялото на Господа.
Когато Бог напусна храма и раздра завесата, благоволявайки той да бъде разрушен разрушен до основи по-късно, колко новозаветни свидетелства и примери имаме учениците на Помазаника да са построили някаква сграда?!?
На какво прилича това състезание и безумна надпревара сред евангелско-протестанстките водачи, коя от коя по - кичозана и "мултифункционална" сграда да се строи?
Като че ли не сме "пришълци", а се готвим да векуваме на земята?
Това за познаване на Божията воля ли говори или за следване на човешки правила?
Неговата изрична заповед в Мат.28 "Стойте и стройте" ли бе или:
"19 Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,

20 като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века. [Амин]."
и
" 8 Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята."

Божият план за "църквата Му" е превъзходство над светските и сатанински системи за контрол, а не зависомост от някакви човешки решения!
Сегашното състояние, кого тревожи най-вече?
цитирай
10. анонимен - Не би бил проблем, строенето на м...
11.08.2007 01:23
Не би бил проблем , строенето на молитвени домове и не е най-големият проблем че молитвеният дом е наричан църква (заимствано от езическото православие) . Проблем е че многократно преобладаващите инвестиций, финансиране и подпомагане е съсредоточено в строенето на "Църковни сгради" а когато се заговори на хората с парите за мисионерство и финансиране на служителите на Евангелието за да евангелизират недостигнатите, то отговора е "Това не е наша работа! Ние се занимаваме със стоежи на Църкви!" или някакво плитко извинение или същия отговор но вече с агресивен тон. Или лъжата че ще помогнат за благовестието . Ами лично съм се сблъсквал с това като отношение , и не само аз. Съжалявам че се е случвало понякога да искаме подкрепа за Божието дело от светско-религиозната "протестантска" система,неразпознавайки че тя не е по различна от православието или католицизма или която и да било светска религиозно-политическа институция...
Слава на Господа Исуса Христа че Бог познава Своите Си и ни прави да израстваме в Неговото познание! Слава на Бога че няма човешки и дяволски закони които да спрат и ограничат Божия народ който е посветен на волята Му! Слава на Бога че блудницата Вавилон (религиозаната светска система и всички отстъпнически религиозни събрания-черкви)по Божията воля бива изпояждана от своите си! Слава на Бога че приготвя Собствената Си Невяста - Живата Божия Църква и Негова плът да изяви Славата на Благовестието Му на този свят! Слава на Бога че Божието събрание не е нито Конференция , нито семинар но е събор на Праведните които вършат Неговата правда!
Теофил
цитирай
11. анонимен - ДОКАЗАНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С ..ДС ( може би )
13.08.2007 17:57
ЧИТАТ ОТ ПИСМОТО НА ОЕЦ ''Обединените евангелски църкви в България като организация на традиционно представените в страната протестантски деноминации сме доказали, че ценим сътрудничеството, разбирателството и толерантността ''С КОГО????

В ВСЕКИ СЛУЧЕИ НЕ С ДРУГИТЕ ЕВАНГЕЛСКИ ДЕНОМИНАЦИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ЗАЩОТО,ПРЕЗ ДЕВЕТДЕСЕТЕ ГОДИНИ,ОЕЦ, С ЗЪБИ И НОКТИ СЕ БОРИ ДА НЕ ВЛЕЗЕ НИКОЯ ОТ ДРУГИТЕ ЕВАНГЕЛСКИ ДЕНОМИНАЦИИ.МОГА ДА ГО ДОКАЖА С ФАКТИ.ОБЦ,Е СЪОСНОВАТЕЛ НА ОЕЦ,
НО НЕ ПРИЕТ ОТ ОЕЦ. НИКОИ БЕЩЕ СПУСНАЛ ДИРИКТИВИ .КОЙ????ПО РАНО ТОВА БЕШЕ ДС. А МОЖЕ БИ И СЕГА. ТАКА ЧЕ, ДС БЕШЕ ЗАМЕСТЕНА ОТ ОЕЦ КАТО РЕПРЕСИРАШ ОРГАН НА ЕВАНГЕЛСКОТО ДВИЖЕНИЕ.

ВИЕ ОТСЪДЕТЕ, ТАКА ЛИ Е !!

хубавото в цялата работа , е че БОГ НЕ СЕ ИНТЕРИСУВА КОГО ОЕЦ ОДОБРЯВА ЗА СВОИ ВАСАЛИ ТА ДА ГИ ПУСНЕ В НЕБЕТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


КАМЕН
цитирай
12. анонимен - До Теофил и Камен
21.08.2007 09:10
Добре и намясто казано Теофиле. За съжаление действителността е такава. Всеки сам си строи своето царство, а говорим за единство, демагогски заровили глави в пясъка, неспосбни да видим пародията на нещата и отстъплението пт Библеиските истини.
Страхът от човеци връзва и ако искаш да угодничиш на тях - ставаш противник на Бог.
Никъде в словото Божие не съм видял Бог да съветва съглашение със светската система и регистрация, като позволение за съществуване.
Църквата е на Исус и Той казва кое да го има, но и как да го има!
Хората можеш да заблудиш, когато казваш че това е "покорство на властите" и спазване на законите, но Бог не може да бъде заблуден.
Истината е, че понеже ръководствата на регистрираните деноминаций не искат промяна, защото ще "изпуснат кокала", а и са отвиканали да "се трудят с двете си ръце", то сега им е добре да защитават тези "принципи", нямащи библейска основа и да се живеят по старому, стрижейки наивните овчици до кожа и товарейки ги с непосилно бреме.
Горко вам пастири!
"Матей:23:13 Но горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото затваряте небесното царство пред човеците, понеже сами вие не влизате, нито влизащите оставяте да влязат."
цитирай
13. анонимен - ОЕЦ и ОБЦ
23.08.2007 15:31
Погледнете тази сатия
http://en.wikipedia.org/wiki/Church-sect_typology
Именно ролята в обществото и взаимоотношенията с държавата разграничава църква от секта. Църквата претендира за монопол в религиозния живот в съответната държава, а сектата протестира срещу църквата и претендира да притежава истинската религия, да е алтернатива на религиозния живот в съотв. общество.
Изглежда кошмарът за евангелистите в България е да бъдат разглеждани като секта, те претендират да са деноминации-нещо средно между църква и секта с уклон да стане църква. И понеже в ОБЦ има доста откровени сектатнтски уклони ОЕЦ имат страх, че приемайки ги ще могат лесно да бъдат идентифицирани със секти. И тук няма смисъл да се търси ДС, КГБ или масонство.
Иначе за Божието слово - християнтвото в началото е секта на юдаизма, едва по-късно се обособява в самостоятелно религиозно движение/Деян. 11,26 /, но едва при Константин- 200 години след завършването на Новия Завет се налага да преосмесле ролята си в обществото ставайки държавна религия, както юдаизма в късните книги на Стария Завет. Сега е момент, в който тази роля отново трябва да бъде преосмисляна заради секуларизацията....и т. н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonyelenkov
Категория: Други
Прочетен: 392050
Постинги: 119
Коментари: 371
Гласове: 135